Bıçak temizliği ve bakımı nasıl yapılır?

Bir mutfak bıçağının doğru bakımı, onun uzun ömürlü ve her zaman keskin kalmasını sağlar. Özellikle dövme çelikten üretilmiş veya ahşap saplı bıçaklar, asla bulaşık makinesinde yıkanmamalıdır. Plastik saplı bıçaklar bulaşık makinesinde temizlenebilir, ancak bu yöntem, bıçağın ömrünü kısaltabilir.
Bulaşık makinelerinde kullanılan yüksek konsantrasyonlu temizlik maddeleri, uzun süreli sıcak buhar ve yiyecek artıklarının birikmesi, bıçaklarda lekelenmelere ve hatta korozyona neden olabilir. Bu nedenle, bıçakları yumuşak bir bez ve hafif alkali bir deterjan kullanarak elde yıkamak en iyi yöntemdir. Temizlik sonrası, bıçakta su lekesi kalmaması için mutlaka iyice kurulayın.Ahşap saplı bıçaklarınıza düzenli olarak gıdaya uygun yağlarla (örneğin zeytinyağı) bakım yapabilirsiniz. Bu işlem, sapın esnek ve dayanıklı kalmasını sağlar, çekme ve çatlamaları önler.
Bıçakların keskinliğini uzun süre koruması için doğru şekilde kullanılması gerekir. Bıçaklar doğrama hareketleriyle değil, kesme tekniğiyle kullanılmalıdır. Kemik ve sert gıdaları kesmek için özel kesici aletler tercih edilmelidir.